Veterinaire info

crown

Een officiële verklaring  m.b.t. Tandheelkundige Ingrepen zonder Anesthesie bij Kat en Hond

(Official statement on Anaesthesia-Free Dental Procedures, click here)

Problemen van de mondholte (waaronder aandoeningen van de tanden en het parodontium) vormen één van de belangrijkste en meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dieren in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Effectieve behandeling maakt een belangrijk deel uit van de gezonheidszorg. Professioneel onderzoek en reiniging (scalen en polijsten) van de tanden vormen een essentieel deel van de behandeling.

Het belangrijkste deel om te onderzoeken en effectief te reinigen is de gingivale sulcus of parodontale  pocket. Het uiterst delicate parodontale weefsel dat de tanden vasthecht aan de kaken, worden gemakkelijk beschadigd. Dit kan resulteren in pijn en mogelijk verlies van tanden. Het verwijderen van tandsteen vereist het gebruik van scherpe instrumenten en/of watergekoelde ultrasone of sonische scalers. Kleine, ongecontroleerde bewegingen van het hoofd tijdens het scalen van de tanden, kunnen heel snel leiden tot schade aan het parodontium. Het scalen van de tanden onder het tandvlees is altijd oncomfortabel. Bij mensen is het mogelijk om te scalen zonder gebruik te maken van anesthesie omdat wij gewillig meewerken. Dieren die niet onder anesthesie gebracht worden, zullen meestal niet stil blijven zitten tijdens het uitvoeren van de procedure.

Het verwijderen van alleen het zichtbare tandsteen dat zich boven het tandvlees bevindt, is noch effectief noch nuttig in de aanpak van dentale pathologieën. Het proces zorgt er enkel voor dat de tanden er beter uitzien en leidt zo tot een vals gevoel van vertrouwen en veiligheid naar de eigenaren toe. Het uitstellen van een effectieve behandeling onder sedatie door een officiële ter zake kundige dierenarts of paraveterinair zal uiteindelijk ernstige schade met zich meebrengen.

Veel aandoeningen van de monholte kunnen enkel gediagnosticeerd worden bij een volledig onderzoek onder algehele anesthesie. Bepaalde delen van de mond kunnen eenvoudigweg niet gezien worden zonder anesthesie. Sommige orale tumoren kunnen enkel vroegtijdig gedetecteerd worden wanneer het dier onder anesthesie is. Uitstel tot diagnose van dergelijke aandoeningen kan ertoe leiden dat deze problemen veel moeilijker te behandelen zijn, of erger nog, onbehandelbaar zijn. Veel aandoeningen van de mondholte kunnen enkel gediagnosticeerd worden door gebruik te maken van dentale radiografie. Ook dit kan alleen onder algehele anesthesie.

Moderne anesthetische procedures, samen met adequate monitoring en ondersteuning, brengen weinig risico met zich mee. Over het algemeen overtreffen de voordelen van een degelijke tandheelkundige en periodontale behandeling in grote mate de anesthetische risico’s. Het gebruik van intubatie, waarbij een tube de anesthetische gassen rechtstreeks in de trachea brengt, beschermt de patiënt tegen het inademen van dentaal debris of de bacterierijke aerosol die geproduceerd wordt tijdens de behandeling.

Samenvattend, tandheelkundige ingrepen zonder anesthesie:

  • laten niet toe de mondholte volledig te onderzoeken waardoor levensbelangrijke diagnoses gemist of uitgesteld kunnen worden;
  • laten niet toe de meest belangrijke subgingivale gebieden volledig en effectief te reinigen;
  • kunnen schade veroorzaken aan de weefsels die de tanden omgeven;
  • kunnen ongemak, pijn en/of ellende veroorzaken aan het dier;
  • zullen er vaak toe leiden dat klanten een effectieve en gedegen behandeling uitstellen;
  • kunnen beschouwd worden als misleidend indien uitgevoerd onder het mom van “Tandbehandeling”, tenzij de eigenaars bewust worden gemaakt van de niet effectieve en potentieel beschadigende aard van de procedure.

Deze verklaring werd uitgegeven met instemming van:

EVDC (European Veterinary Dental College)

EVDS (European Veterinary Dental Society)

De huidige erkende veterinair tandheelkundig specialisten werkend in het Verenigd Koninkrijk

BVDA (British Veterinary Dental Association)

dogdentalcare